Gradovi Kralja Matjaža

Kakor vsako leto, je tudi letos zadnji vikend v januarju potekala prireditev Gradovi kralja Matjaža. Že kar 27. zapovrstjo , so se to leto iz stare lokacije preselili pod smučišče oziroma na tako imenovane Matevžave travnike. Kljub novi lokaciji je prišlo veliko ljudi. Nekateri so prišli v skupinah in gradili gradove, drugi pa so si prišli gradove le ogledati.

           Gradnje gradov, ki je bila za Unesco šole načrtovana za soboto, 26.1.2019, pa smo se udeležile tudi tri devetošolke. Dan pred tem, v petek, 25.1.2019, smo s kombijem odšle proti osnovni šoli Črna na Koroškem. Tam so nas vljudno sprejeli in za dobrodošlico pripravili krajši kulturni program. Ogledali smo si filmček o Črni in okolici, za tem pa so sledile pevske točke ter krajša predstava v  koroškem narečju, ki so jo zaigrali učenci osnovne šole. Po koncu programa smo se razdelili v različne delavnice, v katerih smo pripravljali staro koroško tradicionalno jed-kvočeve nudelne, obeske za ključe, majice in snežinke. Zvečer smo obiskali etnografski in olimpijski muzej, žal pa smo zamudili nočni slalom, zato smo se po ogledu muzejev vrnili nazaj na šolo, kjer nas je že čakala večerja. Ko smo se do sitega najedli, pa smo si odšli pripraviti ležišča in vse potrebno za spanje. Da pa smo lahko pozneje lažje zaspale, so nas v telovadnici čakale športne igre. Med tem časom smo se spoprijateljile z učenkami iz Črne, s katerimi smo naslednji dan skupaj v skupini gradile grad. Vse skupine smo narisale skice za gradove in določile ime ekipe, še pred spanjem, da smo imeli zjutraj že skoraj vse pripravljeno za gradnjo.

             In res, naslednje jutro smo hitro na pozajtrkovali, se res toplo oblekli, v nahrbtnike naložili še zadnje pripomočke za gradnjo ter rezervna oblačila in se podali proti prizorišču prireditve. Nismo dolgo čakali, da se je kralj Matjaž s padalom spustil na velik kup snega in uradno otvoril 27. gradove kralja Matjaža. Izbrale smo si svoje zemljišče in hitro začele z gradnjo. Tako je v nekaj urah naš grad že ponosno stal s stolpom, stopnicami, toboganom in manjšim obzidjem. In ko smo svoje delo opravile, je morala svoje delo opraviti še komisija. Res, da se je kar malce vleklo, ko smo čakali pod odrom za razglasitev in res, da nas je že pošteno zazeblo, a razglasitev treh najboljših gradov Unesco šol, je le prišla preden je sonce zašlo in je postalo še bolj mrzlo. Naš grad  ni bil med najboljšimi gradovi po mnenju komisije, je bil pa zato poseben in drugačen od drugih in zato naš zmagovalec.

              Po razglasitvi smo se počasi odpravili nazaj proti šoli, spakirali in pospravili stvari v učilnicah, kjer smo spali. Preden pa smo se odpravili domov, so nas gostitelji oziroma osnovna šola Črna na Koroškem, še pogostili z narezkom in se nato od nas poslovili z lepimi pozdravi.

              Mislim, da si bomo ta vikend v Črni vsi dobro zapomnili. Saj je bil zelo zabaven, poučen in predvsem drugačen od ostalih. Preživeli smo ga v odlični družbi med učenci in učitelji iz osnovnih šol iz Črne, Dravograda in Maribora. Spletli smo tudi nova prijateljstva, ter se naučili veliko novega o Črni in njeni okolici. In navsezadnje pa smo doživele novo, lepo izkušnjo, o kateri se ima še marsikaj za povedati.

Zapisala: Larisa Perše, 9.a

 

 

(Skupno 226 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost