Sončna ura

V šolski park smo umestili sončno uro, ki smo jo poimenovali aktivna sončna ura, saj brez naše pomoči oziroma naše sence ne pokaže časa.

Su1

Ura je horizontalna, torej na tleh. Njena osnova je elipsa, na kateri so razporejene rimske številke, ki predstavljajo čas. Njena krajša os je usmerjena sever-jug, daljša pa vzhod-zahod.

Pri natančnem izračunu postavitve sončne ure smo upoštevali geografsko širino Slovenj Gradca, ki določa položaj številk na elipsi in kot sončnih žarkov, ki določa lego kazalca. Kazalec predstavlja oseba, katere senca kaže koliko je ura. Kot sončnih žarkov na zemljino površje se namreč preko leta spreminja, ker je zemljina vrtilna os nagnjena in ker zemlja kroži okoli sonca. Na osrednji plošči se mora oseba zato postaviti na položaj meseca v katerem se nahajamo.

Vse te zakonitosti se učenci učijo pri geografiji že v 6. razredu, zato bo sončna ura služila kot odličen didaktični pripomoček.

Želim vam veliko zabave v sončnih dneh, ko boste preverjali koliko je ura. Pri tem razmislite, zakaj pol leta sončev čas, ki je pravi, ne ustreza času na naših urah.

Su1
Su2

Gordana Kurmanšek

(Skupno 576 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost