Unesco projekt “V šoli čebel”

Za Unesco projekt »V šoli čebel«, smo se v okviru razširjenega programa odločili, saj je prav, da učencem približamo in omogočimo opazovanje narave in vsega kar je povezano s čebelami.

Glavni namen projekta je navdušiti otroke za naravo in se s pomočjo čebel in posredno tudi drugih žuželk učiti o njihovi koristnosti in sobivanju s človekom. Učenci so se naučili opazovati bivanje čebel in žuželk v šolski okolici (šolski žuželčnik), spoznavali so vrednost narave in hkrati pomen samooskrbe. Sočasno skrbeli za ohranitev planeta Zemlje, sprejemali odgovornost do sebe in drugih ter napredovali v osebni rasti.

Ob raziskovanju in opazovanju čebel, žuželk in medovitih rastlin v naši okolici in šolskem vrtu smo se tako učili živeti z naravo, negovali čut odgovornosti do okolja in hkrati poskrbeli za svoje zdravje in za zdravje svojih bližnjih.

Skozi celo šolsko leto smo z različnimi načini spoznavali čebele in tako smo si v začetku ogledali posnetke, kjer smo zvedeli osnovne informacije o njih.

Prelistali in prebrali smo kar nekaj knjig o čebelah, ter iz odpadnega materiala (plastika, kamenčki, moss guma …) izdelali čebele in različne žuželke.

Igrali smo se »čebelje« igre: Honey comb in Opravila Kranjske sivke (igra s kocko).

Spoznali smo številne medovite rastline, in izmed njih izbrali 3 (ajda, sončnice in ognjič), ki smo jih pripravili v priročne vrečice in jih ob različnih priložnostih podarili obiskovalcem naše šole. Otroci so jih ponesli tudi domov in jih posejali. Posejali smo jih tudi v okolici šole. V visoko gredo pa smo nasadili različna zelišča (sivka, žajbelj, šetraj, ognjič …), ki bodo prav tako privabljala čebele in druge žuželke.

Pripravili smo si zeliščni čaj, ki smo ga obogatili z medom. Zraven smo si privoščili medenjake.

Skuhali smo odlično ognjičevo mazilo, v katerem je bil domač čebelji vosek, propolis, eterično olje sivke, olivno olje in seveda ognjič.

Učenci so z zanimanjem spoznavali nova dejstva o čebelicah in njihovi pomembni vlogi za človeštvo, z veseljem so sodelovali pri vseh dejavnostih.

Mentorica: Mateja Praznik

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost