UNESCO PROJEKT: MODER STOL – NEKDO MISLI NATE

Vse skupaj se je začelo v Piranu v eni izmed knjigarn na Tartinijevem trgu, kjer je potekalo srečanje Unescovih šol. Bila je gneča v kateri se je znašla tudi neka starka, ki je zaradi utrujenosti prosila za stol, ki pa ga ni bilo.

Življenjska situacija v kateri smo se verjetno znašli kdaj tudi sami je bila povod za idejo o izvirnem projektu, ki so ga začeli učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece imenovanega Moder stol – nekdo misli nate. Gre za zbiranje starih stolov, ki jih pobarvajo modro nato pa poslikajo z rumeno barvo.

Modra barva predstavlja nebo in hrepenenje po nečem visokem, rumena simbolizira sonce, ki posije tudi po najhujših ujmah, različnost poslikav opozarja, da smo ljudje drugačni a nas kljub temu druži neko skupno bistvo – sočutje do sočloveka, med tem ko starost stola prikliče preteklost vseh tistih, ki so nekoč živeli, upali, sanjali, …

V letošnjem šolskem letu je na našo šolo v prvi razred prišla učenka iz Ukrajine, ki je bila zaradi vojne v domovini prisiljena zapustiti svoj dom in svoje najbližje. Njena zgodba me je vzpodbudila k temu, da sem se odločila za izvedbo Unesco projekta Moder stol. Največji poudarek sem namenila temama Kultura miru in nenasilja ter Kulturna raznolikost.

Pri Razširjenem programu v času podaljšanega bivanja smo se skozi vso šolsko leto na preprost, prvošolcem razumljiv način, pogovarjali o človekovih pravicah in raznolikostih (jezik, kultura, prehrana, navade, šolski sistem …). Ob koncu leta smo naše aktivnosti zaokrožili z barvanjem modrega stola. Najprej so ga učenci zbrusili, nato pobarvali z modro barvo, na koncu pa nanj zapisali kaj je zanje sreča. Po možganski nevihti smo izluščili besede: DRUŽINA, DOM in IGRA. Za nazornejši prikaz raznolikosti znotraj enakosti, pa so dekleta iz Ukrajine vse tri besede zapisale še v njihovem jeziku in pisavi – cirilici. Kot zanimivost naj omenim le še to, da sta uporabljeni barvi rumena in modra tudi barvi ukrajinske zastave.

Poslikan stol smo odnesli k mizi dežurnega učitelja pri vhodu v šolo, kjer bo s svojim sporočilom »nagovoril in pozdravil« vse, ki bodo vstopali na Prvo osnovno šolo Slovenj Gradec.

Nuša Pruš

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost