Literatura

Mk1

 

 

 

 

Ljudje se nenehno srečujemo z novimi izzivi in situacijami. Tudi in še predvsem v odnosih z drugimi, pri vzgoji svojih otrok. Takrat si želimo dobrega nasveta ljudi s podobnimi izkušnjami ali pa ustreznim znanjem, potrditve, nekoga ki bi nam prisluhnil. Vsaj del tega nam lahko nudijo tudi knjige. Pravijo,da so prava zakladnica modrosti. Pomembno je le, da dobro odpremo oči in srce.  

Sestavili smo seznam zanimivih knjig, ki ga bomo sproti še dopolnjevali…

Knjige si lahko izposodite tudi v naši svetovalni službi ali v šolski knjižnici.

 
MALA KNJIGA ZA VELIKE STARŠE: Priročnik za vzgojo otrok, Zoran Milivijević in drugi 

Poleg dr. Zorana Milivojevića,  je knjigo napisalo tudi pet slovenskih psihologov in socialnih pedagogov. V praktičnem in ilustriranem priročniku je predstavljen Milivojevićev „mercedes model“, ki vodi v medsebojne odnose tri glavne funkcije vzgojnega reda. Sem spadajo postavljanje ciljev, pohvala in nagrajevanje ter kritika in kazen. Hkrati pa ta model opozarja na številne napake pri vzgoji, ki lahko vodijo do pretirane socializacije otroka, razvajenosti, prevelike zaščitenosti, zanemarjanju ali maltretiranju otroka.

Zemljevid za orientacijo sodobnim staršem:

Zakaj otrok noče delati koristnih stvari? Zakaj otrok misli, da ga nimate radi kadar mu nečesa ne dovolite? Ali naj pričakujete, prosite ali zahtevate? Kako v pravšnji meri pohvaliti otroka? Kako otroka nagraditi? Ali je kritika dovolj? Kako kaznovati?

 
POZITIVNA DISCIPLINA, Jane Nelsen in Lynn Lott 

Če želimo iti po poti daljnosežnega starševstva, se moramo najprej vživeti v svet najstnikov, jih razumeti, ne pa obtoževati, nadzorovati ali kaznovati. Mnogim najstnikom se zdi, da nimajo nadzora nad svojim življenjem, da imajo vso moč njihovi starši. Vendar morajo občutiti, da imajo življenje v svojih rokah, kajti le tako se bodo čutili odgovorni za to, kar se v njem dogaja. Ena od temeljnih nalog staršev je, da svoje najstnike spoštujejo in jim zaupajo.

Ni treba, da smo popolni, zato da bi bili dobri starši; in ni treba, da bi imeli popolne najstnike. Knjiga Pozitivna disciplina s številnimi primeri daje smernice, kako prekiniti uničujoči začarani krog krivde in sramote med starši in najstniki ter doseči boljše vzajemno razumevanje in spoštovanje.

 
ASPERGERJEV SINDROM – Priročnik za starše in strokovne delavce, Tony Attwood 

Tony Atwood je klinični psiholog, specializiran za področje Aspergerjevega sindroma in ima na tem področju bogate izkušnje iz svoje petindvajsetletne prakse dela z ljudmi s tem sindromom.

V priročniku lahko izveste veliko o nenavadnih karakteristikah Aspergerjevega sindroma in spoznate praktične strategije, ki zmanjšajo in omilijo le-te. V knjigi boste našli poglavje o diagnozi, ocenjevanju otroka, opis vseh področij oziroma značilnosti Aspergerjevega sindroma: jezik, socialno vedenje, motorična nespretnost. Poleg tega so predstavljena tudi najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi z Aspergerjevim sindromom. Priročnik nudi zelo uporabne informacije o Aspergerjevem sindromu, ki so podprte z avtorjevimi osebnimi izkušnjami – primeri (iz njegove prakse).

 

VARUH OTROKOVIH DOLŽNOSTI ali nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami

Marko Juhant, Simona Levc

Knjiga domačih avtorjev, slovenjegraških specialnih pedagogov, ki sta prepričana, da preveč zaščitniški starši, ki poskušajo otrokom v vsem ustreči in jih obvarovati vsakega napora, dejansko vzgajajo nezadovoljne, brezciljne in nesrečne mladostnike. Na podlagi različnih zgodb razlagata, kaj je treba storiti, da bo naš otrok kar najbolj pripravljen za življenje. Skozi pet večjih poglavij opominjata na pomen vrednot, odgovornosti in otrokovih dolžnosti, pri tem pa ves čas opozarjata tudi na pogubne navade staršev in njihove dolžnosti. »Dolžnost staršev je, da vzgajajo otroke s pravili, prepovedmi in navodili,« pravita strokovnjaka, ki črpata predvsem iz dolgoletnih praktičnih izkušenj, pa naj gre za učenje in pisanje domačih nalog, lepo vedenje, priznavanje avtoritete, ravnanje z denarjem, spalne navade ali kaj drugega. Priročnik zaokrožujeta dolga seznama otrokovih dolžnosti in dolžnosti staršev.

Če ne zaradi drugega, jo preberite zato, da vam bo lažje. Ugotovili boste, da imajo tudi drugi starši podobne težave in podobno iščejo rešitve.

 

 

(Skupno 1.077 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost