PLANINSKI KROŽEK

V tem šolskem letu smo se tri ljubiteljice planinstva odločile, da na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec predstavimo vsem otrokom od 1. do 9. razreda PLANINSKI KROŽEK in jih navdušimo za aktivno preživljane prostega časa v naravi. Naše navdušenje nad planinami je prevzelo in začutilo kar 41 otrok in tako je planinski krožek zaživel. Vsem prijavljenim učencem smo na uvodnem srečanju predstavile osnove planinstva, predstavile letni načrt, izdelale knjižico planinca za zbiranje štampiljk z logom naše šole, in tako opremljeni z znanjem in planinskim navdušenjem smo se podali na naš prvi pohod v okolici šole.

S prvo skupino otrok, tj. 27 učencev iz matične šole Slovenj Gradec, smo se dobili 17. 10. 2023 ob 14.00 uri v naravoslovni učilnici in se odpravili na pot proti Gradu (Cerkvi sv. Pankracija). Učenci so brez težav osvojili predviden vrh, med potjo pa smo se tudi veliko pogovarjali in tako navezali nova poznanstva in prijateljske vezi. Na vrhu smo imeli privilegij, da nam je naš član Simon odklenil in razkazal cerkvico ter z nami delil nekaj zanimivih informacij o nastanku te cerkvice in legende o kralju in kraljici, ki sta se na skrivaj dobivala v skrivnem rovu. Navdušenja na otroških obrazih ni bilo moč zgrešiti. Otroci so obnemelo poslušali pripovedovanje Simona in mu tudi postavili kar nekaj vprašanj. Kot pravi planinci so učenci na vrhu pridobili tudi prvo štampiljko oz. žig v svojo knjižico. Nato pa smo sestopili z vrha nazaj proti dolini v krožni smeri in tako naredili en lep krog in točno ob 16. 15 prispeli nazaj k šoli, kjer so učence že pričakali starši.

Z drugo skupino otrok, tj. 14 učencev iz podružnične šole Sele-Vrhe, pa smo se dobili 18. 10. 2023 prav tako ob 14.00 uri pred šolo in se s pravim planinskim navdušenjem podali po strmi gozdni poti v smeri proti mestu Slovenj Gradec. Naš cilj je bil priti do križa, kjer so nas pričakale klopce, in smo tako lahko spočili svoje noge. Otroci so z veseljem odpirali svoje nahrbtnike in si privoščili dobrote, ki so jih prinesli s sabo in kot pravi planinci tudi poskrbeli drug za drugega s tem, ko so si dobrote radodarno podelili med seboj. Nato smo v krožni smeri nadaljevali pot nazaj proti šoli v smeri Bukovske vasi. Na poti smo premagali marsikatero oviro, kot so pastirji za živino, se pogovarjali o jesenskih plodovih, našli tudi eno veliko užitno gobo ter opravili dodatne gibalne izzive, ker smo kar prekipevali od energije. Orientirali smo se v gozdu in prav tako točni kot ura ob 16. 15 prišli nazaj pred podružnično šolo Sele-Vrhe, kjer so učence prav tako že pričakali starši. Zasluženo so učenci pridobili tudi svoj prvi žig v planinsko knjižico.

Otroci so bili navdušeni. Kako se veselimo naslednjega pohoda, si lahko samo zamislite.

Mentorice Larisa Boštjan, Ingrid Hovnik in Mateja Praznik

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost